Jos ruotsi sujuu, niin Träbåtsakuten on hyvä saitti erilaisen perustiedon hakemiseen, Siellä on ihan mukavia piirustuksia venevajan rakentamiseen, paljon käytännön vinkkejä eri aiheitsa. Hauska keskustelu liittyi puuveneen ylläpidon työläyteen verrattuna lasikuituveneeseen.  Herra Mats P, jolla omien sanojen mukaan on 30 vuoden kokemus kevätkunnostuksista vastasi seuraavasti:

”Syksyllä kun vene on nostettu käyn läpi pinnat ja tarkistan onko väri tai lakka irronnut. Lohkeilevista kohdista pinta auki, jotta puu pääsee kuivumaan. Tähän kuluu puolikas sunnuntai. Talven aikana käyn katsomassa että muutaman kerran että katoksessa on kaikki ok.  Huhtikuussa -kolme viikkoa ennen veteenlaskua – menen tekemään töitä. Siellä jo lasikuituveneen omistajat puurtavat pohjan kimpussa ja kemikaalit haisevat. Oma mahonkinen Ö6 odottaa minua. Pohja näyttää hyvältä, mutta muutamasta kohdasta kölin läheltä kaavin hieman hilseilyttä maalia pois, kylllästän kohdat ja pohjustan alueen. Tähän menee ehkä noin neljä tuntia. Sitten hion vapaalaidat, siihen menee yksi päivä. Syksyllä puulle otetut kohdat saavat muutaman kerroksen intertoxia ja raakaa pellavaöljyä ja niin monta kerrosta lakkaa kuin ehdin -minimissään kolme. Kansi saa yhden kerroksen interdeckiä, siihen menee puoli päivää. Kansirakenteet ovat työläitä -niin paljon pieniä yksityiskohtia, kuitenkin hion ja lakkaan ne joka vuosi. Rehellisyyden nimissä, osan pinnoista lakkaan vain joka toinen vuosi. Sisällä öljyän vapaalaidat kevyesti, turkkilautojen alta on toistaiseksi vain pesty puhtaaksi. Muutama päivä ennen veteenlaskua käyn läpi onko limeihin tullut rakoja veneen kuivuessa. Jos, niin maalaan ne kohdat ohuimmalla mahdollisella Farmilla. Sitten maalaan pohjan, siihen menee yksi ilta. Sitten vain vene veteen, ja se kelluu kuin korkki, huolimatta 70 vuoden iästä.

Yhteensä: syksyllä yksi viikonloppu, kolme viikonloppua keväällä ja ehkä viisi muuta iltaa. Sitten lisäksi ne päivät jotka menevät veteen laskuun, nostoon, rikaukseen ja veneseuran velvollisuuksiin.  Purjehduspäivä kertyy 20-30, siis huomattavasti enemmän kuin työpäiviä!”